Na który gatunek kawy się zdecydować?

Wiele osób bardzo chętnie sięga po kawę, jednakże nie każdy zwraca uwagę na to, na jaki konkretnie gatunek się zdecydował. Jest to jednak niezwykle ważna kwestia, jeśli chodzi o smak przyrządzonego naparu. Zwykle nasz wybór ogranicza się do tego, czy kawa ma myć mielona czy też ziarnista. Jakie są zatem najpopularniejsze i najczęściej uprawiane gatunki kawy? Czym się one od siebie różnią?

Kawa Arabica vs. kawa Robusta

Najczęściej na sklepowych półkach można znaleźć kawę Arabikę, która jest najczęściej upewnianym gatunkiem kawy. Wyróżnia się ona bardzo wysoką jakością i pochodzi z Etiopii. Warto wiedzieć, że ten gatunek kawy może być uprawiany wyłącznie w klimacie tropikalnym i to na wysokości powyżej 900 m n.p.m., a więc obszar uprawiania Arabiki jest mocno ograniczony. Ziarna Arabiki są płaskie i poosiadają bruzdę w kształcie litery S. Są one niestety mało odporne na choroby. Cechami charakterystycznymi ziaren Arabiki są także lekko kwaskowaty smak, czekoladowy posmak i zawartość kofeiny do 1,4%.

Inaczej ma się to w przypadku Robusty, która ma znacznie mniejsze wymagania klimatyczne. Kawę tą wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji kawy rozpuszczalnej. Ziarna Robusty są mniejsze i posiadają pionową bruzdę. Wyróżniają się one dużą odpornością na choroby oraz wyraźnym i ostrym smakiem. Zawartość kofeiny w ziarnach Robusty waha się od 1,8 do 4%. Jest jeszcze Arabusta, czyli jak sama nazwa wskazuje, połączenie Arabiki z Robustą, czyli odporności z delikatnością. Jako wypełnienie tańszych mieszkanek kawowych stosuje się Liberikę. Jest wydajna i stosunkowo tania, ale niestety mało aromatyczna. Trzeba jednak przyznać, że Liberika daje największy plon, a uprawia się ją w Cejlonie, na Madagaskarze oraz na Jawie i w Afryce.

Na który gatunek kawy się zdecydować?

Na sklepowych półkach przeważają przede wszystkim mieszanki kaw, a więc połączenie Robusty i Arabiki. Proporcje mogą być różne w zależności od producenta. W związku z tym kawy różnią się smakiem i aromatem. Za dobrej jakości kawę oczywiście przyjdzie na zapłacić znacznie więcej, jednakże wówczas możemy liczyć na unikalny zapach. Zaleca się kupować świeżo prażone ziarna kawy Arabiki w małych palarniach, dzięki czemu zawierają one znacznie większe ilości olejków eterycznych. Takim oto sposobem można cieszyć się bardzo aromatycznym napojem, który jednocześnie jest delikatny w smaku. Do przyrządzenia dobrego espresso, wystarczy zakupić Arabikę z domieszką 30-50% Robusty. Najlepsza będzie oczywiście kawa ziarnista, którą zmielimy tuż przed przyrządzeniem naparu. Po zmieleniu ziaren uwalnia się intensywny smak i aromat, jednakże olejki eteryczne stosunkowo szybko się ulatniają. Wobec tego najlepsza kawa to ta ze świeżo palonych ziaren, mielonych w małych ilościach.

Jeśli z kolei preferujemy ciemną i gęstą kawę o gorzkawym smaku, to warto sięgnąć po stuprocentową Robustę. Na rynku dostępna jest także kawa o owocowym i świeżym smaku, która uważana jest za jedną z najlepszych kaw na świecie, jednakże przyjdzie nam za nią sporo zapłacić. Chodzi tutaj o kawę Arabikę Blue Mountain. Ten ekskluzywny rodzaj kawy uprawiany jest wyłącznie na Jamajce, a dokładnie na zboczach Gór Błękitnych.

Za warstwę merytoryczną artykułu odpowiada redakcja swiezopalona.pl.

Dodaj komentarz